Anatomi

Hur chinchillan är uppbyggd är både viktigt och intressant för chinchillaägare och uppfödare. Visste du till exempel att chinchillan producerar 210 bajspluppar varje dag?

Hjärtslag: 100-150 slag/min
40-80 andetag / min
Kroppstemperatur: 38-39 grader

Päls
Har man aldrig känt på en chinchilla är det svårt att tänka sig hur mjuk den faktiskt är. Chinchillan har världens mjukaste päls med 50-80 strån per hårsäck (jämfört med människan som vanligtvis bara har ett strå per hårsäck) Stråna är ca 2-4 cm långa och i sin naturliga färg har den band av grått, vitt och svart.

IMG_7003.2

Svansen är pälsbeklädd med långa grova strån som är ca 3-6 cm långa. De är kortare närmare kroppen (3-4 cm) och längre (5-6 cm) ut mot tippen.

anatomi_svanspals1

Chinchillor badar inte i vatten utan för att tvätta bort fukt och oljor från pälsen rullar de sig i speciell chinchillasand/damm.

Storlek
I det vilda väger de omkring 400 g, honorna lite större än hanarna. Våra domesticerade chinchillor är betydligt större och brukar ligga mellan 500 och 800 g, men kan väga så mycket som 1 kg.

Öron
Chinchillan har stora pälslösa öron. De har en mycket bra hörsel, vilket märks då de kan reagera på minsta lilla ljud. Chinchillan är ett av de djur som ligger närmast människan i frekvensomfång. En chinchilla hör mellan 20Hz till 30 000 Hz och en ung människa hör mellan 20Hz till 20 000 Hz, vilket kan jämföras med hunden som kan höra ljud uppemot 254 000 Hz. Av den anledningen har chinchillan kommit att användas mycket vid forskning om det mänskliga örat och hörseln.

anatomi_oron1

Öronen har även en annan funktion för chinchillan, nämligen att hålla nere kroppstemperaturen vid värme, stress eller efter att ha sprungit runt. Chinchillorna kan nämligen inte svettas så för att kontrollera temperaturen så pumpas blodet istället ut i de tunna öronen (som då blir röda) och kyls ner av den svalare luften i omgivningen.

Ögon
Till skillnad från sin välutvecklade hörsel har chinchillan inte någon särskilt väl utvecklad syn. De tar sig framförallt fram genom hörsel samt känsel från sina långa morrhår. Eftersom chinchillan är nattdjur som framförallt är aktiva i skymningen så har de relativt bra mörkerseende, men som sagt inte någon jättebra syn överhuvudtaget.

Ögonen är stora och runda. Pupillen, som kan vara svår att se då de flesta chinchillor har mörka ögon, är inte rund som hos människor utan har samma avlånga spaltformade pupill som katter. Anledningen till att de har samma form som katten beror på att de båda är aktiva om natten och väldigt många nattaktiva djur har avlånga pupiller istället för runda.

Här kan man urskilja den avlånga pupillen på en beige chinchilla med röd/bruna ögon.
anatomi_ogon1

Varför nattaktiva djur har avlånga pupiller har forskarna inte kunna bestämma med säkerhet, men några teorier som finns är att
– det ger dem bättre färgseende på natten
– extra bra på att fokusera
– bättre kamouflage

Nosen
Chinchillan har ett väldigt bra luktsinne och känner snabbt om det är något farligt djur eller annat hot i närheten. Det är även med hjälp av luktsinnet som chinchillan identifierar olika människor, om det är ägaren eller någon främmande. Det kan man även märka om man luktar starkt av något, så chinchillan inte kan identifiera ägarens doft, att de då är mer tillbakadragna.

Nosen med de långa morrhåren.
anatomi_nos1

Morrhår
Eftersom chinchillan inte har någon bra syn så använder de sig av bland annat morrhåren för att känna sig fram. Det går att jämföra med en blind man som känner sig fram med en vit pinne.

Tänder
Precis som hos alla gnagare så växer deras tänder hela livet ut. Hos chinchillan växer de så mycket som 5,5-6,5 cm per år, det är därför viktigt att de hela tiden får ordentlig mat som gör att de slipar ner tänderna. Tänderna ska vara orange/gula, skulle de vara vita så är det ett allvarligt problem.

Skelettet
Chinchillan har ett väldigt ömtåligt skelett. De har dock väldigt starka bakben som gör att de kan hoppa långt om de behöver. Frambenen däremot är väldigt små och används för att till exempel hålla i mat när de äter.

De små framtassarna

De kraftiga baktassarna

Spillning
Smala hårda bruna bajspluppar, 2-3 mm i diameter och 5-12 mm långa. Hanar har generellt en liten aning längre och smalare pluppar.

Bajsplupparnas färg och form är ett bra sätt att kontrollera chinchillans hälsa. Är de små och väldigt mörka & hårda så kan det tyda på ett antal olika problem tex. tandfel (då kan man även hitta hela bitar av hö i plopparna).

Det går inte att lära chinchillan att bajsa på ett speciellt ställe. Eftersom de är hårda och torra så är det dock enkelt att sopa undan dem från hyllor, golvet osv. Varje dag så producerar chinchillan hela 210 bajspluppar!

Inte nog med att de producerar 210 bajspluppar varje dag, utan precis som de flesta gnagare producerar de två olika sorters pluppar. Chinchillan är nämligen koprofag, vilket betyder att den äter sin egen avföring. Det är dock inte alla pluppar de äter, utan bara de speciella mjuka som de då äter direkt. Detta gör de för att underhålla bakteriefloran i tarmen, samt för att de inte kan ta till sig all näring från de svårsmälta fibrer som de äter direkt. Genom att åka genom mage/tarm en andra gång kan de då ta upp mer näring.

© Copyright Susanna Dahlgren