Avel

Under uppbyggnad!

Funderar du på avel? Tänk på detta först!

Före man sätter två chillor i avel och tänker ”Åh vad kul med lite söta chinchillabebisar” så bör man tänka igenom ett par saker och läsa på. Till att börja med så bör man läsa på om de problem och komplikationer som kan uppstå, samt att man bör läsa på en del om allmän chinchillagenetik så man vet att ens chillor är okej färger att sätta ihop (en del färger får man inte sätta ihop!).

 

Hitta två lämpliga chinchillor som matchar varandra

Har man väl bestämt sig för att man vill sätta föda upp chinchillor och sätta två chinchillor i avel så är det inte så lätt som att bara hitta en hona och en hane och sedan sätta ihop dem och vänta på det bästa. Till att börja med så bör man hitta lämpliga chinchillor som passar för avel, och sedan dessutom passar ihop. Vissa färger ska man aldrig sätta med varandra och detta måste man också tänka på före!

Så, vad ska man tänka på? Det lättaste är om man köper sina chinchillor från en uppfödare för då kan man få stöd, tips och råd från denne. Oavsett om man köper från uppfödare eller ej så rekommenderas det starkt att bara avla på chinchillor med stamtavla för att man ska kunna veta vad som ligger bakom djuren ifråga. För att veta om chillorna är lämpliga till avel kan jag rekommendera att ställa ut sina chinchillor åtminstone en gång för att få en bedömning på dem. På utställningen kan man även prata med fler chillauppfödare och få ännu fler tips!

Så, stamtavla för att veta vad som ligger bakom, utställning för att se om chillan är lämplig för avel, vad är då mer bra att tänka på? Ytterligare två saker som är väldigt viktiga att tänka på före avel är hur gammal är honan? Hon ska vara minst ett år före man sätter henne i avel (det är bra om hanen också börjar bli vuxen så man kan se att han passar till avel, men det är inte lika viktigt som för honan). Samt att man bör väga honan och se så hon är tillräckligt stor för att klara av en kull. Det är rekommenderat att hon väger minst 600g.

Ihopsättningen

När man har kommit så långt att man känner sig redo och vill sätta ihop sina chinchillor så kan man stöta på problem före man knappt har börjat! Det kan nämligen vara svårt och ibland till och med omöjligt att få det tilltänkta paret att ens acceptera varandra. (läs mer om det under Ihopsättning av chinchillor) Det brukar gå till slut men det kan krävas en del både tid och tålamod.

Efter ihopsättningen

När man har satt ihop sitt par och det fungerar bra så är det bara att vänta! Chinchillor är inte som hamstrar eller möss som förökar sig väldigt frekvent. En del chinchillor blir snabbt dräktiga efter hopsättningen medan andra kan det ta flera år för, före de blir dräktiga.

Parning

Parningspropp…

Dräktighet

Eftersom chinchillan har all sin fluffiga päls så kan det vara svårt att upptäcka en dräktighet genom att titta på den eller ens genom att känna på den. Det bästa sättet att upptäcka en dräktighet är genom att väga chinchillorna, och se om honan börjar gå upp i vikt. Skulle man se att hon börjar gå upp 15-20 gram i veckan flera veckor på rad så kan man misstänka att hon är dräktig!

Chinchillan går dräktig i 111 dagar och det kan vara rätt olika hur långt in i dräktigheten de gått när de börjar gå upp i vikt. Men cirka 1½-2½ månader in i dräktigheten är det vanligaste.  Den sista månaden kan man dessutom, om man har tur, känna rörelser i magen om man försiktigt lägger handen mot magen på chillan.

Förberedelser inför födseln

Födelsen

Bebisarna

Fortsättning följer…

veer

© Copyright Susanna Dahlgren