Foder

Chinchillan är väldigt enkel att fodra. Det enda som krävs är egentligen vatten, hö av god kvalitet och ett bra chinchillapellets.

Vatten
Chinchillan ska alltid ha tillgång till friskt vatten, för att hålla det fräscht bör det bytas varje dag. Vattenflaska är att rekommendera. Undvik vattenskål då chinchillan kan bli blöt i pälsen vilket kan bidra till svamp/fungus.


Hö är en väldigt viktigt del i chinchillans diet. Chinchillan måste alltid ha tillgång till fräscht hö. Höet ska dofta gott och vara grönt. Om man har möjlighet kan jag rekommendera att köpa hästhö direkt från en bonde. Det är billigare och man brukar få att klart bättre hö än om man köper i djuraffär. Viktigt att tänka på:

 • Det ska dofta gott (unken doft kan tyda på mögel)
 • Det ska inte damma (också tecken på mögel)
 • Det ska vara grönt och fräscht
 • Ska innehålla ingen eller så liten mängd klöver som möjligt

Pellets
Det finns många olika sorter chinchillapellets och gnagarblandningar i affärerna. Dessvärre är dessa inte alltid lämpliga till chinchillor trots att de marknadsförs just som chinchillafoder. Det säljs gnagarblandningar som står att de är lämpade för chinchillor men när man tittar lite närmare brukar dessa innehålla både nötter, solrosfrön och annat som är högst olämpligt för en chinchilla. Dessutom, om man ger en blandning brukar chinchillan plocka ut de goda bitarna och sedan låta bli att äta till det blir påfyllt igen. Med andra ord, gnagarblandningar är bannlysta!

Det finns ett par bra rena chinchillapellets i Sverige, de är
– Mästers/”SCAFs” chinchillapellets – köps via SCAFs uppfödare (brukar även kunna skicka!) eller på utställningar. Går även att köpa/beställa hos de enstaka djuraffärer som säljers Spannfod/Mästers produkter. Kan du få tag på detta rekommenderar jag att köpa det!
– Bello chinchillapellets/Imazos eget rena chinchillapellets – går att beställa via många djuraffärer.
– Oxbow Chinchillapellets De luxe – går att beställa via djuraffärer och veterinär. Oxbow är mycket bra men betydligt dyrare än de andra märken!

Om det trots allt ej går att få tag på kan man ge Science Selective Chinchillapellets eller Carriers eller Lotties rena kanin & marsvinspellets. De marknadsförs på Granngården och ibland även i djuraffärer och matvaruaffärer.

För en utförligare jämförelse av näringsvärdena i de olika pelletserna, tryck här.

Vilket pellets man än väljer så är det väldigt viktigt att man ser till att det alltid är färskt då de viktiga vitaminerna och mineralerna bryts ner med tiden. Se därför till att pelletset aldrig blir mer än 6 månader gammalt.

Eftersom chinchillan har känslig mage/tarm måste man vara försiktig vid byte av foder. Bakterierna i blindtarmen, som behövs för att bryta ner och låta kroppen ta upp näringsämnena optimalt, tar så lång tid som en till två månader för att ändra sig vid foderbyte. Därför måste foderbytet ske stegvis. Först en vecka med 75% av det gamla och 25% av det nya, sedan en vecka med 50/50 och slutligen en vecka med 25/75.

Godis / Tilläggsfoder

Höbriketter
Höbriketter, eller alfalfakuber som de också heter, brukar vara en favorit hos chinchillorna! De får i sig de viktiga fibrerna som finns i höet och dessutom är det en perfekt ”leksak” att slipa framtänderna på. Tyvärr kan de vara svåra att få tag på. En produkt som dock liknar kuberna, men som istället är gjorda som tjocka korvar/pelletsar är WisenCobs som går att köpa via enstaka uppfödare.

Godis
Jag ger så gott som inget godis till mina djur och för chinchillans skull bör man ge så lite godis som möjligt. Chinchillan är generellt friska djur, och blir de någongång dålig så är det oftast på grund av något de får i sig genom maten. Om man då håller sig till fräscht vatten, hö och pellets så har är säkrat sig mot många onödiga risker (tex på grund av för mycket sött, salt eller fett). Men om man ändå vill ge någon liten bit, framförallt när man arbetar på att chinchillan tam kan man kanske ge något litet för att få en snabb första kontakt, vad kan man ge? och vad bör man undvika?

Okej godis att ge
Russin är vanligtvis en favorit som genom många år har rekommenderats som ”det perfekta chillagodiset”. Men russin är en riktig kaloribomb proppfylld med socker och bör helst knappt ges överhuvudtaget. Både för mage/tarm som har svårt att hantera detta och tänderna som saknar skyddande emalj så tycker jag att man bör hoppa över russinen och istället ge något hälsosammare alternativ. Man kan till exempel ge

 • Torkade rosenblad (går att göra själv, se bara till att rosorna inte är besprutade)
 • En liten liten knäckebrödsbit
 • Några små hela havrekorn
 • Ett torkat nypon
 • Wiesencobs (hoptryckta tjocka pellets av hö och örter)

Nej-Nej godis, bör inte ges överhuvudtaget!

 • Nötter, inga sorter alls – Deras mag-och-tarm system klarar inte av de naturliga fetterna som finns i nötter.
 • Kött eller restprodukter från kött – Chinchillor är vegetarianer!
 • Solrosfrön – För fett
 • Frukt och grönt med mycket syra, tex. citrusfrukter
 • Grönsaker, tex. sallad och gurka – de innehåller för mycket vatten för en chinchilla.
 • Människo-godis (t ex kakor, godis mm)

© Copyright Susanna Dahlgren