Pälsvård

Till skillnad från de flesta andra djurslag ska chinchillan inte bada i vatten, utan för att tvätta sin päls så snurrar den runt i finkornig vulkanaska!

Sandbad – ett måste!
Sandbad är ett måste för chinchillan, och det går inte att använda vilken sand som helst, utan det skall vara speciell sand anpassad till chinchillor. Sanden köps via djuraffärer och om man någongång besökt djuraffärer och studerat deras sandutbud så märker man snabbt att det finns en hel uppsjö av olika märken och sanden kan variera i både färg, ”dammighet” och kornstorlek. Det märket som jag rekommenderar och anser är bäst på den svenska marknaden är Witte Molen-chinchillasand/W.M.-sand, den går att få tag på via en del djuraffärer och uppfödare. Det händer ibland att det dyker upp omplaceringsdjur som har fått bada i sandstrandssand, papegojsand, kattsand eller blästersand, då har ofta deras pälsar blivit totalt ödelagda! Detta beror på att sanden kan ha fel kornstorlek, ej är tillräckligt dammig, har för skarpa kanter på kornen eller liknande fel.2008-07-15 054

De flesta anser att djuren bör ha tillgång till sitt sandbad dygnet runt, men det finns de som menar att det är bättre att låta dem ha sandbadet inne en timme om dagen. Man får helt enkelt känna sig fram vad man tycker fungerar bäst!

Vad kan man då använda som sandbad? Jo, det finns massvis med olika skålar och baljor som man kan använda! De flesta sandbad som säljs i butik är av plast och ofta väldigt små. Eftersom chinchillan är en gnagare bör plast undvikas i möjligaste mån, och jag rekommenderar att istället för att få till djurbutiken gå till en second handbutik eller titta i förrådet vad man har. Ett perfekt sandbad kan till exempel vara en stor gryta, en fruktskål eller en plåtlåda för pappersförvaring! Tänk bara på att lådan/skålen ska stå stabilt och har tillräckligt höga kanter – annars har man sand i hela rummet efter ett tag!

Kamma/borsta – behövs det? 
Man behöver absolut inte sin chinchilla! Har man en chinchilla som lätt får tovor i pälsen kan det vara läge att fundera på att kamma igenom chillan ibland, men ofta avhjälps det lättare genom att byta sand istället. Det finns en del som kammar igenom chillorna 1-2 månader före de ska på utställning. Men detta är absolut inte ett måste och görs bara av några få utställare.

När man kammar en chinchilla har man den i knäet och håller i svansroten. Sedan börjar man kamma från svansroten och arbetar sig framåt.

Om man vill kamma sin chinchilla går det att använda en tät katt/hundkam. Men allra bäst är kammar anpassade för just chinchillors täta päls. De är tätare och har vassare ”piggar” så det går att komma igenom chinchillans täta päls. Dessa säljs dock inte i Sverige, utan får beställas från USA eller Kanada och de brukar kostar några hundra kronor. Man rekommenderar att man får hjälp av någon erfaren första gången man kammar en chinchilla. Det är extra viktigt om man använder en riktig chinchillakam eftersom de är vassa och man kan skada chinchillan om man inte vet hur man ska göra.

© Copyright Susanna Dahlgren